top of page

Mesh wifi: overal draadloos internet in huis

Bijgewerkt op: 28 dec. 2018


Met een multiroom of mesh wifi systeem heb je overal in huis een stabiele draadloze internet verbinding. Plaats de verschillende satellieten of nodes strategisch op in je huis en profiteer op elke plek van een sterk wifi signaal.Bekijk alle mesh wifi

First things first: wat is wifi precies?

In de beginjaren van het internet surfte je via de analoge telefoonlijn en een modem door ‘in te bellen’. Tijdens het internetten kon je niet meer bellen en de verbinding was ook traag. Gelukkig kwamen de alternatieven voor sneller internet snel: ADSL en via een kabel. Surfen via ADSL gebeurde ook via de telefoonlijn, maar dankzij de splitter kon je wel nog steeds bellen tijdens het internetten. Of je koos voor internet via de kabel (zoals je tv). Beide zijn breedbandverbindingen en dus een stuk sneller dan inbellen. En daarna kwam het draadloze internet of wifi! Het grootste voordeel? Geen kabels meer en overal in huis online! Tegenwoordig kan je je speakers, radio, tv en zelfs je wasmachine of espresso machine verbinden met je draadloos internet netwerk. Via verschillende (of één centrale) apps hou je alles in de gaten en bedien je je toestellen op afstand. Wanneer je wifi signaal niet overal sterk genoeg is, of wanneer er bepaalde plekken in huis geen bereik hebben, kan je het draadloos internet signaal op die plaatsen proberen uit te breiden via powerline adapters of wifi versterkers. Of kies voor multiroom wifi, zonder snelheidsverlies.

Multiroom of mesh wifi: echt overal draadloos internet in huis

Heb je de zolder getransformeerd in een modern bureau? Wordt de grote kelder de game-room voor je zoon? Vind je dat je in de keuken niet genoeg bereik hebt? Of wil je ook op het terras in de tuin je favoriete muziek streamen? We hebben goed nieuws voor jou! Met multiroom of mesh surf je op elke plek in huis en profiteer je altijd van stabiel draadloos internet. Hoe? Simpel. Je multiroom wifi netwerk bestaat uit een draadloze router en een aantal satellieten die je in de kamers plaatst waar je meer wifi bereik wil creëren. Deze satellieten staan altijd draadloos met elkaar in verbinding. Je laptop, smartphone, multiroom speaker of ander toestel dat met wifi wil verbinden, zal altijd de satelliet of het station kiezen met de beste en snelste verbinding (op dat moment). Telefoneren in de auto of de trein gebeurt ook volgens dit principe. Je gsm of smartphone verwisselt continu tussen de zendmasten en kiest diegene met het beste bereik. Ook hier merk je niets van tijdens het bellen.

Hoe werkt mesh wifi?

Mesh is een communicatietechnologie waarmee verschillende toestellen draadloos met elkaar kunnen communiceren. Sonos maakt met zijn multiroom speakers al een aantal jaren gebruik van deze technologie. Vergelijk de router, satellieten en toestellen die in verbinding staan met wifi met een gigantisch spinnenweb in de kamer. Overal in de kamer heb je een even goed bereik en alle toestellen zijn altijd onzichtbaar met elkaar verbonden. Om een mesh netwerk te maken heb je een mesh router nodig die je via een kabel op het internet aansluit. Deze router zal het draadloos wifi signaal vervolgens delen met de satellieten in de buurt. En die satellieten sturen het signaal daarna opnieuw door naar verdere stations. Wanneer je je stations dus strategisch plaatst in huis, profiteer je op elke plek van een sterk wifi signaal. Hoe meer aparte satellieten je plaatst, hoe groter de oppervlakte die je kan bedekken met een sterk wifi signaal. Wanneer je bijvoorbeeld de trap oploopt tijdens het surfen met je smartphone, zal je toestel altijd connecteren met het station met de beste verbinding in de buurt. Dit gebeurt volledig naadloos en je merkt er zelf niets van.

Wat zijn de voor- en nadelen van multiroom wifi of mesh?

Voordelen:Is er nog een plek in huis met een minder sterk wifi signaal? Je mesh netwerk is makkelijk uit te breiden. Plaats een extra station en connecteer die met de rest van je draadloos internet netwerk.Heel eenvoudig te installeren via een gebruiksvriendelijke app voor je smartphone. Kabels trekken en ingewikkelde programmaties zijn verleden tijd.Altijd verbonden met het snelste wifi signaal. Switch ongemerkt tussen de verschillende stations. Je kiest altijd automatisch het beste signaal op dat moment.Geen snelheidsverlies (zoals wel het geval is met wifi versterkers en powerline adapters).Wanneer 1 station niet meer werkt heeft dat geen invloed op je mesh systeem. Er wordt automatisch overgeschakeld naar de dichtstbijzijnde satelliet zodat je kan blijven internetten.Mooie en compacte designs die gezien mogen worden. De logge zwarte routers die je altijd wilde verstoppen, zijn verleden tijd.De mesh router en alle nodes vormen samen één netwerk en hebben dus één naam en één wachtwoord. Nadelen:Elk station heeft een eigen stopcontact nodig voor voeding.Hoe meer satellieten je nodig hebt, hoe duurder het opzetten van een stabiel mesh wifi netwerk zal zijn.Dikke muren in je huis? Dit zal voor een minder goeie verbinding zorgen tussen de verschillende nodes.

Hoeveel stations heb je nodig in een mesh wifi netwerk?

Wanneer je wilt overschakelen naar een multiroom wifi netwerk bij je thuis, heb je dus een aantal satellieten nodig. Hoeveel je er moet plaatsen hangt af van de grootte van je huis of appartement, het aantal verdiepingen of hoeveel kamers je van een stabiel wifi netwerk wil voorzien. De meeste multiroom wifi systemen starten met 2, 3 of 4 nodes. Plaats het basisstation (de mesh router) bij de modem en verbind die met de kabel. Verdeel de rest van de stations over de kamers of verdiepingen waar je een sterker wifi signaal wilt. We raden aan om minstens één station op elke verdieping te plaatsen om zo overal – ook op de trap – voldoende wifi bereik te creëren. Bij de meeste fabrikanten van multiroom wifi oplossingen gaat de dekking van 1 station tot wel 200 m². Een klein huis of appartement heeft dus voldoende met 2 stations.

Multiroom wifi: heel wat handige functies

Naast stabiel en snel draadloos internet, heeft een mesh wifi netwerk nog een aantal handige functies. Hou je kinderen tijdens het surfen in de gaten door ongewenste websites te blokkeren en een timer in te stellen.Kies zelf wat je voorrang wil geven en de snelste verbinding krijgt. Dankzij Quality of Service blijf je gamen met topsnelheid wanneer je iets op de achtergrond aan het downloaden bent.Je kan een apart netwerk aanmaken voor bezoekers.Multiroom wifi systemen hebben een firewall om ongewenste bezoekers tegen te houden. Sommige toestellen hebben ook een virusscanner en detecteren schadelijke virussen en malware.

Multiroom wifi kopen? Ontdek de TP-Link Deco M5

Dankzij TP-Link Deco M5 heb je snel een stabiele wifi verbinding in je ganse huis. Verbind tot wel 100 toestellen met je wifi netwerk en surf met snelheden tot 1267 Mbps. Combineer je Deco M5 met Amazon Alexa en stuur je multiroom wifi netwerk aan met je stem! Via de Deco app voor je smartphone heb je je mesh netwerk in slechts enkele stappen geïnstalleerd. Je draadloos netwerk is altijd beschermd voor indringers en virussen en je blijft op de hoogte van belangrijke en noodzakelijke updates.Kies uit de TP-Link Deco M5 met één of 3 satellieten. Niet genoeg bereik? Je kan je mesh wifi netwerk altijd uitbreiden met een extra satelliet.

58 weergaven

Comments


bottom of page